Vaste Stok

Als je aan iemand vraagt hoe hij of zij is begonnen met vissen krijg je bijna altijd hetzelfde antwoord. Je ging met je vader of opa naar de sloot om de hoek en je had dan een vaste stok of een bamboe hengeltje. Je deed een stukje brood aan je haakje en zat dan minuten lang naar je dobber te kijken in de hoop dat deze onder ging. Over het algemeen ving je dan kleine voorntjes en brasempjes. Tot je dobber ineens onder ging, je haalde hem op maar dat lukte niet. Het volgende gebeurde je zag een grote kolk er trok iets zo hard aan je lijn dat hij brak. Daar stond je dan en je vader vertelde je dat het een karper was en dat je met die hengel er nooit een zou vangen.

Nu zou je zeggen deze karper haal ik nooit binnen met een vaste stok, maar niets is minder waar. Je hebt tegenwoordig vaste stokken waar je deze karpers prima mee binnen kan halen. Deze hengels worden ook bij wedstrijden gebruikt, denk bijvoorbeeld aan FishOMania.

De vaste stokken die ze gebruiken zijn bijna hetzelfde als die jij had toen je klein was. Ze zijn een heel stuk langer maar dat is niet de reden dat ze ineens de karpers op de kant krijgen. Nee het echte verschil zit hem in de top. In de hengel top loopt een stuk elastiek, dit elastiek verbind de hengel met je lijn. En doordat er heel veel rek in de elastiek zit, kunnen de lijn en hengel niet breken. Hier door kan je de vis dus gaan drillen. Als de karper bijna aan de kant is komt de grote truc. Aan de onderkant van de hengel top kan je aan het elastiek trekken waar door je hem korter maakt, en je de karper zo voor het net kan sturen.

Dit is een hele leuke en spannende manier van karper vissen. En wat is er nog leuker om nu je vader een keer mee te nemen naar de waterkant en hem het tegendeel te bewijzen, door met een vaste stok een mooie karper op de kant te krijgen.