Statische karpervissen

Je hebt het vast wel eens langs de kant van het water zien staan, een grote groene vis tent (bivvy) met langs het water 2 of 3 hengels op een rodpod. Voor de tent zit een man of vrouw op een stoel met een zonnebril op voor zich uit te staren over het water. Dit fenomeen wordt ook wel statisch karpervissen genoemd.

De strategie van statische karpervissen is heel eigenlijk heel simpel, je zet als het waren vallen uit onderwater doormiddel van een onderlijnsysteem in de hoop dat de karper bijt en zo in je val trapt.

Bij statische karpervissen is het de bedoeling dat je een mooie strategische plek op de bodem vindt. Je kan meerdere methode gebruiken om deze plekken te vinden, bijvoorbeeld door te pijlen of gebruik te maken van een voerboot met dieptemeter. Als je eenmaal z’n plek gevonden hebt maak je een voerplek en gooi of vaar je je lijn uit. Je hengel leg je nu op de rodpod en de lijn gaat in de beetverklikkers (piepers). Als de karper nu bijt gaat de beetverklikker af en weet je dat het feest kan beginnen.

Er zijn op het gebied van statische karpervissen vele strategieën bekent en ze werken allemaal, en natuurlijk is de ene beter dan de andere. Het leuke van deze methode is het uitzoeken welke strategie voor jou het beste werkt en waar je vertrouwen in hebt, en je kan natuurlijk jou eigen ideeën toepassen. Des te leuker wordt het als je ook daadwerkelijk een karper vangt.