Rodpods

In de wereld van statisch karperen heb je een aantal mogelijkheden om je hengel neer te zetten. Vaak zie je dat karpervissers hun hengels op een zogenaamde rodpod zetten, dit is in principe een mooie hengelsteun. Ook kan je hier je beetverklikkers op kwijt en je swingers. Over het algemeen gebruikt een karpervisser een 3- of een 4-poots rodpot, natuurlijk heeft elk zo zijn voordelen en zijn nadelen.

3-poots rodpod

De 3 poots rodpod is een statief die je kan vergelijken met een camera statief. Drie poten op de grond en de lading bovenop. Het mooie van deze rodpod is, is dat je gemakkelijk de punten van je hengels kan sturen, dus je kan de punten van je hengels heel dicht bij het water zetten, of als je over struikjes moet vissen, je punten er overheen kan doen, zodat je lijn over de struikjes gaan. Een nadeel is wel, deze rodpod kan wat instabiel lijken, je moet goed nadenken over hoe je hem neerzet, aangezien je 3 punten in de grond hebt om de krachten te verdelen op het moment dat er een karper aanhaakt. Sommige rodpods hebben een haak bij het middenpunt, hiermee kan je de rodpod voorzien van een gewicht of bevestigen aan de grond, wat de stabiliteit ten goede komt.

4-poots rodpod

De 4-poots rodpod is, in mijn ervaring, de meest stabiele oplossing voor statisch karpervissen, mits je een mooie open visstek hebt. Deze rodpod is heel stabiel, maar dit is ook zijn enige echte voordeel. Je kan met deze rodpod je hengels moeilijker sturen, als in, je kan de punten van je hengels niet goed omhoog en omlaag zetten en/of om een hoekje vissen. In principe is deze rodpod het meest geschikt als je ‘recht vooruit’ gaat vissen.

Losse steunen

Sommige vissers kiezen liever voor losse steunen dan voor een rodpod. Het mooie van losse steunen is dat de functie hetzelfde is als die van een rodpod. Je kan hier een beetverklikker en een swinger op kwijt en je kan je hengel erop leggen. Het is stabiel, omdat de steun een stuk de grond in gaat en je kan zelf bepalen hoe hoog of hoe laag de punt van je hengel is. Het voordeel hiervan is ook dat je vrij bent in het kiezen van je stekken, stel je hebt een visstek uitgekozen, maar je kan daarvandaan net niet goed bij een mooie plek om je aas neer te leggen, omdat er een landtong in de weg zit waar veel struiken zitten. Je kan dan kiezen om twee steunen te pakken en een aantal meter verder je hengel op te stellen, zodat je daar dan toch kan vissen. Je kan makkelijk je hengels verspreiden om de mooie plekken te kunnen bevissen. Het enige hieraan is, dat je een strategische positie moet innemen om te gaan zitten, zodat je altijd snel bij je hengels bent, mocht er een karper aanhaken.
De keuze van de rodpod is een beetje situatie afhankelijk. Weet je van tevoren op wat voor een plek je wilt gaan vissen, kan je de keuze van je rodpod hier op laten afhangen. Hecht je niet heel veel waarde op de plek waar je vist, omdat er genoeg mooie plekken zijn om je aas neer te leggen, kan je beter kiezen voor een vaste rodpod dan voor losse steunen. Zoals eerder gezegd, het is heel situatie afhankelijk, dus informatie inwinnen over de plek waar je gaat vissen is altijd een slim idee.