Omgaan met de Karper

Dit is het belangrijkste aspect van het vissen op karper en ik weet zeker dat de echte karpervisser deze mening deelt. Hoe om te gaan met de vis, van het scheppen van de vis tot het weer laten zwemmen. Gelukkig gaat het in de meeste gevallen goed, maar toch zie je nog steeds foto’s voorbij komen waar dit niet het geval is.

Natuurlijk willen we als we op de stek aankomen zo snel mogenlijk de hengels ingooien, maar zorg voordat je dit gaat doen dat de volgende dingen klaar liggen. Het schepnet, onthaakmat, weegzak en een emmertje water. Ook is het handig om de weegschaal, carp care kit en de fotocamera bij de hand te hebben. Niet dat je daar nog naar moet gaan zoeken als de karper op de mat ligt.

Voordat je de karper wilt gaan scheppen zorg dat hij het heeft opgegeven en goed moe is. Eenmaal in het schepnet kijk je hoe hij gehaakt is en of je hem eventueel al makkelijk kunt onthaken. Als de haak er makkelijk uit kan en je laat hem zitten kan hij tijdens het verder proces los raken en de karper beschadigen. Pak nu de weegzak erbij en maak het net los, doe nu de karper met net en al in de weegzak.
Voordat je nu de karper uit het water tilt en naar de onthaakmat brengt controleer je eerst of zijn borstvinnen goed langs zijn lichaam lopen. Doe je dit niet en zit de vin niet goed is de kans groot dat hij breekt.

Eenmaal op de onthaakmat haal je de haak eruit als deze er nog in zit en haal je voorzichtig het net onder de karper vandaan. Let ook hier weer op de vinnen van de karper. Gooi zo nu en dan een beetje water over de karper om uitdroging te voorkomen.
Doe nu de ritsen van de weegzak dicht en til hem op aan de weegschaal om het te wegen. (let op de vinnen)
Houd de karper tijdens het tillen altijd boven de onthaakmat, en hij hoeft geen meter erboven te hangen een kleine 10 a 15 centimeter is meer dan genoeg. Maak na het wegen een paar mooie foto’s.

Pak nu de carp care kit erbij en smeer een beetje van dit spul op het wondje waar de haak heeft gezeten en eventuele andere wondjes. Rits nu de weegzak weer dicht en als de vinnen goed zitten kan je hem weer veilig naar het water dragen. Laat de karper in het water even bijkomen.