Molens

Waar moet je beginnen zal je denken als je een winkel in loopt of op internet aan het zoeken bent naar een leuke karpermolen. Over het algemeen is de molen een van de belangrijkste dingen voor het vissen op karper. Je wilt natuurlijk wel dat je soepel het gevecht kan aangaan met deze prachtige vissen. Bij de keuze van een molen is het belangrijk om te weten hoe je wilt gaan vissen.

De karpermolens kan je onderverdelen in een aantal modellen,

Specificaties karpermolen

Nu je het verschil weet tussen de modellen karpermolens is het belangrijk om wat dieper in te gaan op de eigenschappen. Iedere molen is anders en heeft zo zijn sterke en zwakke punten. Doormiddel van dit stukje wil ik je meer duidelijkheid geven over wat er in de winkel vertelt word of er op internet bij staat.

De volgende specificaties staan er dan altijd bij,

Vrijloopmolens(baitrunner)

Baitrunner zo worden deze molens ook wel genoemd. De reden dat ze zo genoemd worden komt door de werking ervan. Er zit namelijk achter op de molen een hendel, dit is een klipje die je omhoog en naar beneden kan zetten. Hierdoor zet je de vrije loop aan en uit. De werking is als volgt. Door de molen op de vrije loop te zetten, door middel van de hendel onderop de molen. Kan de karper vrij wegzwemmen zodra deze aangehaakt word. Dit voorkomt ook dat je hengel in het water beland als deze op de steun ligt. Je hoeft dus niet eerst je slip dicht te draaien voordat je aan kan slaan. Doormiddel van deze hendel kan je dus heel makkelijk en snel aanslaan en beginnen met het drillen van de vis. Naast deze voordelen heeft de molen ook een nadeel en dat is dat deze molens over het algemeen zwaarder zijn dan de molens zonder baitrunner. Deze molens zijn dus niet handig als je vaak aan oppervlakte vissen doet. Want daar wil je namelijk geen zware spullen voor gebruiken omdat je je hengel altijd in de hand hebt.

Slip voorop of slip achterop

Bij deze molens heb je geen baitrunner. Dit betekend dus dat je de slip helemaal open zet als je aan het vissen bent. Als je beet heb en je wilt aan slaan doe je dqat doormiddel van je hand op de spoel te houden, vanuit deze actie is het dan de bedoeling om je slip dicht te draaien en zo de karper te gaan drillen. Je hebt van deze molens twee soorten. Bij de eerste zit de slip voorop de molen, deze zit dan dus boven op de spoel. Bij de tweede zit hij achterop de molen. Welke molen de voorkeur heeft is natuurlijk per persoon verschillend het is namelijk wat je zelf handig vind om te gebruiken. Ook deze molens hebben zo zijn voor en nadelen. De voordelen zijn dat deze molens lichter zijn dan die met baitrunners en vaak zijn ze goedkoper. Het feit dat je met de hand aan de spoel moet aanslaan en dan de slip moet instellen kan een voordeel voor je zijn maar dat is echt voor iedereen verschillend. Het nadeel van deze molens is dat als je de slip niet goed instelt en je krijgt een run van een karper dat hij je hengel het water in trekt. Deze molens zijn wat dat betreft uitstekend geschikt voor het pen en het oppervlakte vissen. Dit door het gewicht van de molens.

Big pit

De naam zegt het eigenlijk al, dit zijn de grotere molens. De big pit molens heb je zowel met als zonder baitrunner. Deze molens worden vaak gebruikt met het vissen met een loodsysteem. Door de grote spoel die erop zit heb je een groot bereik. Je kan dus makkelijk op 100 meter vissen. Ze worden ook wel allround molens genoemd naar daar bedoelen ze niet de allround karper molen mee. Deze molens worden ook vaak gebruikt voor zeevissen en het vissen op meerval. Het enige verschil met de gewone molens is de grote en het gewicht. De werking is hetzelfde.

Kogellagers

Zoals je weet zit er binnen in de molen een mechanisme dat draait. Dit mechanisme heeft kogellagers nodig om te kunnen draaien. Hoe meer lagers hoe soepeler en makkelijker dit gaat. Dus hoe meer lagers er in een molen zitten hoe soepeler de molen draait dus word het binnen halen ook voor jou een stuk prettiger.

Gewicht

Het gewicht is eigenlijk niet meer dan hoe zwaar is de molen. Hier word altijd gesproken over grammen. Bijvoorbeeld als er 375 staat dan is dat 375 gram. Je kan je voorstellen dat een big pit molen veel zwaarder is dan die kleine molentjes.

Lijncapaciteit

Hiermee word aangegeven hoeveel lijn er van een bepaalde dikte op de spoel past. Dus als je er voor kiest om met een dikkere lijn te vissen kan er minder lijn of je spoel dan als je lijn dunner is. Vaak staat dit allemaal netjes op de spoel aangegeven.

Overbrenging(ratio)

De overbrenging is een belangrijke specificatie van een molen. Een molen met een lage overbrenging zoals bijvoorbeeld 4,2:1, kan je veel meer kracht uitoefenen dan met een molen die een overbrenging heeft van 5,6:1. Hoe hoger de overbrenging hoe meer lijn je per wenteling binnen draait, maar zodra er veel kracht gevraagd word krijg je de slinger minder soepel rond. In het ergste geval kan de molen blokkeren.

Ik zal het aan de hand van een voorbeeld nog even wat duidelijker maken. Een fiets heeft een groot blad voor en een klein blad achter, op het blad voor zitten 50 tanden en de achterste heeft er 10. Dat betekent dat de overbrenging hier 5:1 is.

Hoe kleiner het tandwiel achter word des te minder tanden, dus moet je zwaarder trappen voor hetzelfde resultaat. Een klein tandwiel achter en een groot tandwiel voor betekend dus een grote overbrenging. Een niet zo groot tandwiel achter en een groot tandwiel voor is dus een kleinere overbrenging. Een overbrenging van 1:1 wil dus zeggen dat beide tandwielen evenveel tanden bezitten.

Slinger

Hier word de hendel mee bedoelt waarmee je draait. De meeste molens hebben er 1 maar er zijn ook molens die er 2 hebben. Ook hier is het weer, wat je zelf lekkerder en makkelijker vind.