Karperlood/Stenen

Lood is een belangrijk onderdeel bij het karpervissen en word door velen onderschat. Je kan een hele goede rig hebben maar als je het verkeerde lood gebruikt waardoor hij in de knoop op de bodem beland vang je niks. Check ook de bodem voor je gaat vissen, is deze hard of juist heel zacht. Door dit te weten kan je het gewicht van je lood bepalen. Het heeft namelijk geen zin om op een zachte bodem met heel zwaar lood te vissen, deze zakt namelijk helemaal weg. Het is dus belangrijk dat je het juiste lood en gewicht gebruikt.

Je kan doormiddel van het systeem waarmee je gaat vissen het lood al onderverdelen in twee soorten. Bij een vast loodsysteem heb je de Inline-lood en bij een los loodsysteem heb je Swivel-lood nodig.

Ook heb je verschillende vormen lood, naar mate de omstandigheden waar je vist komen deze vormen het beste tot hun recht. De meeste vormen zijn zowel als Inline-lood als in Swivel-lood te verkrijgen. De meest gebruikte vormen zijn de,

  • Druppel
  • Peer / platte peer
  • Extra grip

Karperlood heeft wel een groot nadeel, lood is namelijk giftig en dus heel schadelijk voor het milieu. Je ziet dat de bekende karpervissers in de dvd’s die ze uitbrengen een los lood systeem gebruiken, als ze een aanbeet krijgen dan komt het lood los waardoor de karper het lood niet meer kan gebruiken om van de haak af te komen. Dit lood blijft dus in het water liggen. Nu is er een heel goed alternatief en dat zijn stenen. Deze stenen zijn voorzien van een swivel en kunnen hierdoor makkelijk gebruikt worden bij een los lood systeem.