Karper soorten

Wilde Karper

Wilde karper is een slank gebouwde karper soort die hierdoor erg snel en wendbaar is in het water. Hierdoor zijn ze over het algemeen veel sterker dus lastiger in je net te krijgen. De wilde karper is de oervorm van de karper en komt voornamelijk voor in natuurlijke wateren zoals de poldergebieden.

Schubkarper

De schubkarper is de meest voorkomende karper soort in Nederland. Deze karper is afkomstig van de wilde karper maar is minder slank. De schubkarper is net zoals de wilde karper volledig geschubd met kleine ronde schubben. Hierdoor zijn deze karper soorten lastig van elkaar te onderscheiden.

Spiegelkarper

De spiegelkarper komt minder vaak voor in Nederland. Sportvisserij Nederland is wel bezig om hier verandering in te brengen door middel van uitzettingen. De spiegelkarper is te herkennen door dat hij juist heel weinig schubben op zijn lijf heeft. Meestal bevinden de schubben zich als kleine groepjes rond de staart en de rugvin en enkele grote schubben verspreid over de zijkant.

Lederkarper

De lederkarper komt bijna niet voor in Nederland. De lederkarper dankt zijn naam aan het feit dat hij bijna tot geen schubben heeft. Hierdoor lijkt zijn lichaam heel veel op leer. Hij groeit ten opzichten van alle andere karper soorten het minst hard.

Graskarper

De graskarper is een smalle, lange vis die niet echt op de gewone karper lijkt. De graskarper heeft, in tegenstelling tot de andere karpersoorten, geen bekdraden. De vis heeft een korte rugvin en een naar boven gerichte bek. De graskarper kan ongeveer 120 centimeter lang worden. Het maximum gewicht bedraagt ongeveer 20 kilo. Omdat de graskarper een hele hoge watertemperatuur nodig heeft zijn alle graskarpers in Nederland uitgezet. Voor het uitzetten van graskarpers heb je toestemming nodig van het ministerie van landbouw en natuurbeheer. Dit omdat hij ernstige schade kan aanrichten aan de beplanting van de wateren.