Hoofdlijnen

Als je een keuze wil maken wat betreft je hoofdlijn heb je 2 keuzes, of je neemt gevlochten lijn of je kan kiezen voor nylon lijn. De verschillen tussen deze twee zijn heel erg groot. De voordelen van gevlochten lijn is dat het heel sterk is en omdat er geen rek in de lijn zit kan je de vis heel goed aan voelen. De lijn is gemaakt van dunne vezel lijnen die in elkaar gevochten zijn, waardoor hij zo sterk is. Het nadeel hiervan is dat als het ergens langs schuurt snel kapot kan gaan. Op heel veel viswater in Frankrijk is het verboden omdat het de vis beschadigd tijdens het drillen. Over het algemeen wordt gevlochten lijn alleen gebruikt met een spodhengel. Dit is, omdat het geen rek heeft en heel sterk is.

De andere lijn keuze is nylon, hier zit wel rek in en dit voorkomt dat je lijn eventueel breekt. De nylon lijn is er in verschillende diktes verkrijgbaar. Hierbij houd men meestal rekening met de vis waar op gevist word en of er veel obstakels tegen gekomen kunnen worden. Zo is de kans dat je obstakels tegen komt groter als je aan oppervlakte vissen doet.

De ervaring is meestal dat als je een dikte gevonden hebt waar je lekker mee vist je niet snel zal veranderen. Er zit tussen alle nylon hoofdlijnen veel verschil in kwaliteit. Zo gaat de ene lijn veel langer mee dan de andere. Of je lijn gaat heel erg krullen. De meeste ervaren karper vissers letten bij het aanschaffen van nieuwe lijn of het goed en snel zinkt en of het niet zichtbaar is onder water. Je kan je voorstellen dat als jij de lijn onder water ziet dat de karper deze ook kan zien.