Hengels

Karperhengel heb je in heel veel soorten en maten, waardoor je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Voor dat je de juiste keuze kunt maken moet je jezelf eerst 2 vragen stellen.

1 Op welke manier wil ik gaan vissen?

2 Aan welke eigenschappen moet deze hengel dan voldoen?

Je kunt een karper op verschillende manieren vangen. Deze kan je onderverdelen in oppervlakte vissen, pen vissen en statisch vissen.

Elke karperhengel heeft zo zijn eigen eigenschappen. Bij elke manier van vissen heb je een hengel die daarvoor het beste geschikt is. Als je een hengel gaat kopen zijn er dus een aantal dingen waar je op moet letten:

  • Materiaal
  • Testcurve (lbs)
  • Lengte

 

Materiaal.

Tegenwoordig is het qua materiaal van een hengel helemaal niet meer zo spannend. Over het algemeen worden de hengels van Carbon-fiber gemaakt. Dit omdat het heel sterk en licht is. Vroeger werden de hengels van glasvezel gemaakt hierdoor waren de hengels toen een stuk dikker en zwaarder. Je hebt natuurlijk ook hengels die voor een deel gemaakt worden van Kevlar dit materiaal is nog sterker en lichter. Maar zoals je kan voorstellen spreken we dan gelijk over een andere prijsklasse.

Testcurve (Lbs)

Met de testcurve word aangegeven hoe sterk de hengel is. Deze word als volgt gemeten. Zoals je weet kan een hengel buigen, door gewicht aan de top te hangen. De hengel word gemeten bij een buiging van 90 graden, het gewicht wat dan aan de hengel hangt is de testcurve. Dit gewicht word niet gemeten in kilo’s maar in pounds. Vandaar de afkorting Lbs. Een voorbeeld: je hebt een hengel en daar hang je 2,5 pound aan waardoor de hengel 90 graden buigt. Dan is de testcurve dus 2,5 oftewel 2,5 Lbs.

Lengte.

De lengte van de hengel is ook een belangrijk punt. Over het algemeen zijn alle hengel tussen de 3 en de 4 meter. Hoe dichter je bij de kant gaat vissen des te handiger is het als je een kleinere hengel hebt. Als je bijvoorbeeld veel aan oppervlakte vissen doet is het makkelijker om met een hengel van 3 meter langs het water en tussen de struiken je weg te vinden dan dat je dat doet met een van 4 meter. Bij afstand vissen is het meestal beter om een langere hengel te gebruiken.

Doordat je nu weet wat voor eigenschappen belangrijk zijn voor een hengel kan je een betere keuze maken. Als je meerdere manieren van vissen wilt combineren dan kan je kiezen voor een allround hengel. Dit zijn de eigenschappen van een allround hengel:

  • Materiaal is Carbon-fiber
  • Testcurve (Lbs) is ongeveer 2,5
  • Lengte is 3,60

Als jou hengel aan deze eigenschappen voldoet dan kan je over het algemeen overal in Nederland wel uit de voeten.