Gedrag

Het gedrag van de karper word helemaal bepaald door de tijd van het jaar en de temperatuur van het water. Hier onder leg ik het gedrag uit aan de hand van de normale temperatuur in Nederland.

Januari/Februari

Dit is geen gemakkelijke periode om karper te vangen. Het overgrote deel van de vissen bevindt zich namelijk in een passieve toestand. We kunnen zelfs spreken van een soort winterslaap. In deze periode van het jaar nemen de karpers slechts weinig voedsel tot zich. De karpers begeven zich gedurende deze tijd van het jaar voornamelijk in diepere gedeelten van het water.

Maart/April

De dagen worden weer langer en de nachten korter, de watertemperatuur stijgt en de karpers worden weer wat actiever. In deze periode gaan de karpers weer azen. Het aasgedrag komt altijd langzaam op gang. Het is dus aan te raden niet te veel te voeren in deze periode. Zodra de watertemperatuur boven de 10°C blijft beginnen de karpers te zoeken naar grotere hoeveelheden voedsel.

Mei/Juni

De warme watertemperaturen zetten de karpers verder aan tot azen. Zodra de watertemperatuur ongeveer op 20°C blijft hangen, gaan de karpers tot paaien over. In deze periode wordt het voedsel dat de karper vissers aanbieden meestal genegeerd.

Juli/Augustus

De karpers gaan zich nu volvreten met het oog op de winter. Aangezien ze een soort reserve willen aanleggen, kunnen ze bijna niet genoeg eten. Maar als de watertemperatuur boven de 25°C komt, staken ze hun zoektocht naar voedsel. De oorzaken hiervan zijn het gebrek aan zuurstof en de opslag van afvalstoffen in het water. In de perioden dat de watertemperatuur zeer hoog is kunnen op dagen van sterke wind en regen op bepaalde plaatsen echte vreetpartijen plaatsvinden. De inbreng van zuurstof in het water door de wind en regen, maakt de karper weer actief.

September/Oktober

De watertemperatuur zakt en de vraag naar voedsel verminderd. Zodra het water weer een temperatuur heeft bereikt van onder de 10°C houden de karpers op met azen. De kleinere karpers gaan vaak nog iets langer door dan hun grotere soortgenoten. Zakt de watertemperatuur echter onder de 6 à 8°C, dan zullen ook de kleintjes stoppen met azen.

November/December

De karpers nemen terug een passieve houding aan en nestelen zich op diepere plaatsen. Dit is in feite de start van de zogenaamde winterslaap waar al over gesproken werd in de maanden januari en februari.

Dit gedrag van de karpers neemt niet weg dat je in de koude maanden niks kan vangen. Als je op de juiste plekken zit en je kan zelf een beetje tegen de kou, wie weet komt er nog is wat moois uit.